جاسوسی حکومت ایران در خارج برای شناسایی مخالفان

0,,4399138_1,00

مانفرد موک  (Manfred Muck)، مــعاون سرپرست سازمان «حفاظت از قانون اساسی» (Verfassungsschutz) ایالت هامبورگ، هشدار داده است که نیروهای امنیتی حکومت ایران معترضان ایرانی را که در خارج تظاهرات می‌کنند، می‌پایند و می‌کوشند آنان را شناسایی کنند.

«حفاظت از قانون اساسی» عنوان یک دستگاه اطلاعاتی و امنیتی در آلمان است. سازمان «حفاظت از قانون اساسی» زیر نظر وزارت کشور قرار دارد، هم در سطح کشوری و هم در سطح ایالتی.

گزارش تلویزیونی

هشدار مانفرد موک، مقام امنیتی آلمانی در برنامه‌ای به نام پانوراما در در شبکه‌ی یک آلمان (ARD) ابراز شده است (زمان پخش برنامه: پنج‌شنبه ۱۵ اکتبر، ساعت ۲۱:۴۵ به وقت آلمان). برنامه‌ی «پانوراما» حاوی گزارشی است که نشان می‌دهد عوامل حکومت ایران به اشکال مختلف مخالفان حکومت را تهدید می‌کنند و زیر فشار قرار می‌دهند.

گزارش پانوراما از موضوع اعتراض عمومی ایرانیان به برآیند انتخابات ریاست جمهوری آغاز می‌کند. در آن می‌آید که چگونه در خارج از کشور نیز بخش‌های بزرگی از ایرانیان اجتماعات اعتراضی برپا کرده‌اند. همه‌ی این افراد دارای پیشینه‌ی فعالیت سیاسی نبوده‌اند. آنان اما، به گزارش «پانوراما»، با بستگان خود در ایران در تماس هستند، از روند آنچه «کودتا» خوانده می‌شود و محمود احمدی‌نژاد را دوباره رئیس جمهور کرده است، خبر دارند و می‌شنوند که رژیم چگونه با مردم سرکوبگرانه برخورد می‌کند. تأثر آنان از این وقایع و اخبار باعث شده است به تظاهرات اعتراضی در خارج رو آورند. رژیم که از این موضوع مطلع است، می‌کوشد آنان را بترساند. عوامل رژیم هم در تظاهرات شرکت می‌کنند تا افراد را شناسایی کنند. در مواردی علنا افراد مورد تهدید قرار گرفته‌اند.

گزارشگران «پانوراما» در این باره تحقیق وسیعی کرده‌اند، هم از مخالفان پرس و جو کرده‌اند، هم حرکات «سفارتی»ها را زیر نظر گرفته‌اند. در گزارش آمده است که معترضان نامه‌های تهدیدآمیز دریافت کرده‌اند و بعضا خانواده‌هایشان در ایران زیر فشار قرار گرفته‌اند.

جاسوس‌گیری و تکذیب سفیر

در برنامه‌ی «پانوراما» آمده است که وزارت خارجه‌ی آلمان در پی پرسش گزارشگران این برنامه، کتبا تأیید کرده که دولت ایران مدام از آلمان خواهان اعمال محدودیت بر آزادی ایرانیان مقیم آلمان در بیان نظراتشان شده است.

علی‌رضا شیخ عطار، سفیر جمهوری اسلامی ایران در آلمان، این موضوع را تکذیب کرده است. او گفته است که در مورد اعتراضات، بسیار دروغ‌پردازی شده است.

در برنامه‌ی «پانوراما» آمده است که رژیم ایران برای زیر نظر داشتن مخالفان خود جاسوس‌گیری می‌کند. در این برنامه یک مورد مستند شده است. یک ایرانی مقیم برلین به نام رحیم ترکاشوند شرح می‌دهد که پنج سال پیش در سفر به ایران دستگیر شده، یک هفته در زندان بوده و زیر فشار قرار گرفته که وقتی به آلمان برگشت برای رژیم خبرچینی کند. او می‌گوید که از ترس می‌پذیرد، اما پس از برگشت به آلمان به نزد پلیس می‌رود و ماجرا را شرح می‌دهد.

سفیر جمهوری اسلامی در آلمان چنین خبرهایی را تکذیب کرده است. شیخ عطار در مصاحبه با «پانوراما» گفته است که دستگاه امنیتی ایران تکنیک‌هایی دارد برای آنکه بداند در هر نقطه از جهان چه می‌گذرد و از این رو به جاسوس‌گیری نیاز ندارد.

اطلاعات دستگاه امنیتی آلمان

مورد ترکاشوند را دستگاه قضایی آلمان تأیید کرده است. دادستان به گزارشگران تلویزیون آلمان گفته که پس از آنکه یک خبرچین حکومت ایران اطلاعات خود را در اختیار پلیس آلمان گذاشت، در این کشور بررسی متمرکزی در مورد فعالیت‌های جاسوسی حکومت ایران علیه مخالفان این حکومت آغاز شد.

دستگاه امنیتی آلمان این فعالیت‌ها را زیر نظر دارد. مانفرد موک، معاون سرپرست سازمان «حفاظت از قانون اساسی» ایالت هامبورگ، گزارش برنامه‌ی تلویزیونی «پانوراما» در مورد فعالیت‌های عوامل حکومت ایران علیه منتقدان خود را تأیید کرده و گفته است اطلاع دارند که بویژه در هامبورگ عوامل رژیم هم برای شناسایی مخالفان در تظاهرات شرکت می‌کنند. او گفته است «ما شواهدی در دست داریم که نشان می‌دهد عوامل رژیم از تظاهرات عکس‌برداری می‌کنند و هدفمندانه در صدد شناسایی مخالفان هستند.

Panorama vom 15. Oktober 2009

Iraner in Deutschland: Das Regime verfolgt seine Kritiker

Teilnehmer einer Lichterkette bekunden an der Hamburger Alster ihre Solidarität mit den Demonstranten im Iran. © dpa Fotograf: Marcus Brandt
große Bildversion anzeigen

Die Iraner ringen derzeit um die politische Zukunft ihres Landes – auch in Deutschland. Seit den mutmaßlich gefälschten Präsidentschaftswahlen im Juni, aus denen der radikale Mahmud Ahmadinejad als Sieger hervorging, gehen auch Tausende hier lebende Iraner regelmäßig auf die Straße, um gegen den «Staatsstreich» zu protestieren. Viele früher unpolitische Exiliraner stehen heute mit Landsleuten im Inland in Verbindung und erhalten immer neue Schreckensnachrichten aus der Heimat: Nachrichten von brutalen Morden durch Sicherheitskräfte, von Vergewaltigung und Folter. Dies hat den berüchtigten iranischen Geheimdienst auf den Plan gerufen. Sein Ziel ist es, die Proteste zum Schweigen zu bringen.

Veranstalter und Teilnehmer von Antiregierungsdemonstrationen werden von iranischen Agenten eingeschüchtert und bedroht. „Die iranischen Machthaber  sehen es als Gefahr an, wenn es den Oppositionellen hier gelingt, die Öffentlichkeit und die Bundesregierung mehr für die Menschenrechtslage im Iran zu interessieren,» sagt der in Deutschland lebende Regimekritiker Faraj Sarkuhi.

Panorama hat sowohl bei den Regimegegnern als auch im Umfeld der iranischen Botschaft recherchiert. Drohanrufe, Observation von Protestveranstaltungen, Unterwanderung von Oppositionsgruppen und Schikanen bis hin zu Festnahmen bei Verwandtschaftsbesuchen im Iran gehören demnach zu den gängigen Methoden des Geheimdienstes.

بیان دیدگاه